duminică, 14 mai 2017

Tehnologii asistive in scoli

Tehnologii de acces specifice utilizatorilor cu deficienţe de vedere  

1.Cititoarele de ecran (screen reader) 

Cititorul de ecran redă vocal şi/sau Braille întreaga informaţie de pe ecranul computerului, o zonă definită de utilizator, o linie compusă din mai multe cuvinte, un singur cuvânt, o singură literă sau echivalentul fonetic al unei litere sau semn de punctuaţie. Totodată, permite citirea continuă a unui document sau a meniurilor din cadrul aplicaţiilor software, a ferestrelor de dialog, a mesajelor de sistem. Principiul de bază pe care funcţionează cititorul de ecran este următorul: textul afişat pe ecran (output-ul), precum şi textul tastat, cât şi comenzile iniţiate de către utilizator (input-ul) sunt prelucrate pentru a fi redate vocal unui sintetizator de voce sau unui afişaj Braille. Utilizatorul nu se foloseşte de mouse, ci numai de tastatură, prin intermediul căreia poate executa majoritatea sarcinilor care sunt efectuate în mod obişnuit cu mouse-ul. Cititorul de ecran este cel care analizează informaţia, oferă informaţii despre focarul unde se găseşte cursorul şi transmite aceste informaţii către un sintetizator de voce, care poate fi software sau hardware, iar, de aici, către boxe şi/sau afişajului Braille.

2.Magnificatorul de ecran (screen magnifier) 

Un astfel de software poate mări informaţia afişată, de până la 36 de ori. Deoarece aceste programe măresc informaţiile afişate, în cazul utilizării succesive a funcţiei de mărire, pe monitor va apărea o mică zonă din informaţie şi anume acea zonă unde este poziţionat cursorul mouse-ului.  Modul de afişare a informaţiei mărite poate fi prezentat pe toată sau pe jumătate din suprafaţa ecranului, restul rămânând normal sau sub forma unei lupe.

3.Echipamente Braille

 Imprimantele Braille permit tipărirea, textelor şi graficelor simple, din format electronic în format Braille, prin crearea unor puncte în relief pe o hârtie groasă, foarte rezistentă, astfel încât punctele să nu se tocească. Aceste imprimante se conectează ca şi imprimantele obişnuite iar prin modul lor de conectare pot fi conectate şi la alte periferice speciale destinate utilizatorilor nevăzători. Afişajul Braille este un dispozitiv tactil aşezat lângă o tastatură obişnuită de computer sau lângă tastatura notebook-ului, facilitând utilizatorului lecturarea informaţiilor afişate, analizând aceste informaţii tactil-chinestezic. Aceste aparate sunt utile, deoarece permit prezentarea informaţiilor într-o formă simplă (pe o linie sau pe mai multe), astfel fiind identificate mai uşor greşelile de scriere iar textul poate fi lecturat, prin lectură tactil-chinestezică, fără ca utilizatorul să fie distras de elemente grafice nedorite sau nemarcate corespunzător. Prin utilizarea afişajului Braille, un analist programator nevăzător poate evita apariţia unor erori de scriere şi asamblare a unor pachete de date. De asemenea, trebuie să menţionăm faptul cum că, afişajele Braille moderne au inclusă tastatură Braille.

4. Aplicaţiile de recunoaştere a textului

 Acestea sunt aplicaţii folosite de majoritatea utilizatorilor, atât de către cei cu deficienţe, dar şi de cei fără deficienţe. Principiul după care aceste aplicaţii funcţionează constă în recunoaşterea optică a caracterelor (OCR - Optical Character Recognition) şi permite persoanelor cu deficienţe vizuale să-şi scaneze singure o carte tipărită şi să o transforme în format electronic, pentru a putea fi lecturat ulterior prin intermediul unui cititor de ecran. În urma procesului de scanare a unui text tipărit, rezultă o imagine care este analizată de programul OCR, care, la rândul său, generează un fişier text, care va cuprinde toate elementele text din pagina scanată. După cum aminteam la început, numărul echipamentelor incluse în categoria TA este relativ mare, depinzând în mare măsură de activităţile în care acestea sunt incluse, ca mijloc de suplinire a limitelor impuse de deficienţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu